Telefon Mülakatlarına Hazırlık

Telefon mülakatları; yüz yüze ya da video mülakatlara davet edilecek kişi sayısını azaltmak için işe alım sürecinin ilk aşamalarında tercih edilirler. Genellikle, önceden planlanırlar ve her iki tarafın uygun olduğu saatte 30-60 dakika süren görüşmeler yapılır.

Görsel: NovoResume

Bazen, planlı olmayan kısa telefon mülakatları yapılabiliyor. İnsan kaynakları ekibinden bir kişi arayıp uygun olup olmadığınızı soruyor ve görüşme başlıyor. Sizi kısaca tanımaya çalışıyorlar, eğer çok bilinen bir kurum değilse ya da danışmanlık firmasından aramaları halinde müşteri firmadan bahsediyorlar. En gerekli olan kısımlar için soru soruyorlar. Örneğin; yöneticiniz yabancıysa çok akıcı İngilizce isteniyor ve birkaç soru ile seviyenizi ölçüyorlar. Ehliyet bilgisi, uzun yolda araç kullanılıp kullanılmadığı, ücret ve yan hak beklentiniz, iş yerine uzaklığınız/taşınmayı düşünüp düşünmediğiniz, seyahat sıklığı, acil doldurulması gereken bir pozisyonsa hemen başlama durumunuz, ihbar süreniz, dönemsel iş tercihiniz gibi konularda bilgi toplanıyor.

2019 yılında, İngiltere’de 500 ofis çalışanı ile yapılan anket sonucuna göre; millennial çalışanlar (%76) telefonun çaldığını duyduklarında baby boomer meslektaşlarına göre (%40) daha fazla endişe kaynaklı düşünceler ve telefon anksiyetesi yaşıyorlar.

Telefonla mülakat, herkes için uygun olmayabilir ve kişi kendini hiç tanımadığı biriyle konuşurken, üstelik iş görüşmesi yaparken rahat hissetmeyebilir. Toplantılarda, eğitimlerde kamerasını açmak istemeyen kişiler olduğu gibi; telefonla konuşmayı sevmeyen, sesini beğenmeyen kişiler de var. Ancak; başvurduğunuz şirketin işe alım politikasında telefon mülakatı varsa (Google, Amazon…), katılmadan önce biraz pratik yapmak faydalı olur. Çıkması olası sorular üzerinden, konuşmayı sevdiğiniz bir yakınınızla yarım saatlik deneme yapabilirsiniz.

Telefon mülakatında nasıl başarılı olunur?

  • İşe alım uzmanı ile yüz yüze / online mülakatlarınız kadar ciddiye alın ve bazı temel sorulara hazır olun. Kendinizi tanıtma, şirket hakkında ne biliyorsunuz, değerleri neler, açık pozisyonla ilgilenme sebepleriniz, yetenek ve becerileriniz, mevcut işinizden ayrılma fikrinizin nedenleri gibi…
  • İş tanımını inceleyin ve yetkinlik bazlı sorular için örneklerinizi seçin. STAR tekniği ile yanıtlayın. Çok uzun değil, kilit noktalarla teknik ve kültürel uyumunuzu özet halinde aktarın. Seçilirseniz, detaylı görüşmeyi başka zaman yapacaksınız.
  • Şarjınız tam olsun, powerbank yakınınızda kalsın. Telefonda sorun olması, ekranın donması, çağrının kesilmesi gibi durumlarda görüşmeye nasıl devam edeceğinizi önceden netleştirin. İletişime geçilebilecek bir mail adresi ya da bu numara tarafından aranıp aranmayacağınızı teyit edin. İşe alım görevlisinin numarasını yazın (E-mail ile bildirilmediyse), böylece bir yakınınızın telefonu ile devam edebilirsiniz. Eğer mülakat tarihini değiştirmeniz gerekirse, hangi iletişim kanalını tercih ettiklerini öğrenin.
  • Telefon mülakatı yapan kişi, o gün çok fazla telefon mülakatı yapmış olabilir. Sesinin yorgunluğunu fark etseniz bile enerjiniz düşmeden soruları yanıtlayın. Evinizde size iyi hissettiren bir köşe ya da görsel varsa mülakata orada da katılabilirsiniz.
  • Telefonla iletişiminizin iyi olduğunu ve kendinize güvendiğinizi yansıtın. Kafası karışık, öylesine başvurmuş bir aday imajı çizmeyin. Başvurduğunuz şirkette ve pozisyonda çalışmanın sizde uyandırdığı coşku sesinizden belli olsun. Gülümsemek önemli :).
  • Görüşmeye katıldığınız ortam mümkün olduğunca sessiz olsun ve kulaklık kullanın. Arabadan katılmanız gerekiyorsa, sinyal problemi yaşamayacağınız bir bölgede olun.
  • Kıyafetinizin iş ortamında da giyilebilecek kıyafetler olması hem mülakatın profesyonelliğine uygun olur, hem de sorun çıkarsa ve bilgisayardan görüntülü devam etmeniz gerekirse hazır ve hızlı bir şekilde mülakata devam edersiniz. Saç vs. hazırlığınız da yine karşınızda bir işe alım görevlisi varmış gibi olmalı. Yeni uyanmış saçlar yerine taranmış saçlar 🙂
  • Sesiniz ön planda olacağı için, mülakat öncesinde boğaz kuruluğu, ağrı için su, bitki çayı, pastil işe yarar. Görüşme esnasında su içmeniz gerekirse izin isteyin.
  • Mülakatta kaç dakikanızın kaldığını takip edin. Böylece anlatacaklarınızı eksik anlatmak zorunda kalmazsınız. Hazırladığınız soruları sormaya ve yanıtlarını dinlemeye vaktiniz kalır. Zaman yönetimi :).
  • Mülakatın süresine göre; ayakta konuşmak sesinizi daha iyi yansıtır. Kısa yürüyüşler yapılabilir, ama hızlı hızlı yürümek, ayak sallamak gerginliğinizi artırır ve sesinize yansır. Onun yerine gerginliğinizi aldığını düşünüyorsanız mum, tütsü, sevdiğiniz şarkılar, nefes egzersizlerinden yararlanın.  
  • Tutarsızlıklar elenme sebebi. Özgeçmişinizde yazılanlarla, anlattıklarınız tutarlı olsun. Çalışma tarihleri, çalışılan firmalar…
  • Açık ve anlaşılır konuşun. Görüşme kısa, hepsini bir çırpıda anlatayım değil. Çok hızlı konuşursanız, sık sık tekrar ettirirler.
  • Farklı ülkeden aranacaksanız, yerel saate göre kaçta konuşacağınızı kontrol edin.
  • Mülakata katılacağınız saatlerde, telefonla aranma ihtimaliniz varsa uygun olmayacağınız zaman aralığını belirtin. Telefonun Rahatsız Etmeyin özelliğini de kullanabilirsiniz.
  • Plansız bir telefon mülakatı için arandığınızda, hazırlıklı değilseniz (ortam vs.) farklı tarihler için uygunluklarını sorun.
  • Telefon mülakatının avantajlarından yararlanın. Gerekmesi durumunda özgeçmişinize ya da hazırladığınız kısa, hatırlatıcı notlara (özellikle sayısal veriler ya da sorularınız) bakabilirsiniz. Haşır huşur kağıt sesi çıkarmadan :). Deneyiminiz fazlaysa ya da tecrübenizin olmadığı bir alanda mülakata katılıyorsanız minik notlar faydalı olabilir. Aynı zamanda, kalem ve kağıdınız hazır olursa pozisyon hakkında size söylenenleri not alabilirsiniz.

Mülakatınızı yapan kişi; beden dilinizin yerine sesinize, telefondaki iletişiminize odaklanacak. Anlattıklarınızın doğruluğunu tespit etme konusunda daha dikkatli davranacak. Görüntü olmadığı için, kendisi yerine başka birini telefonda konuşturanlar olabilir. Cornell Üniversitesi iletişim araştırmacılarına göre; insanların telefonda yalan söyleme olasılığı daha yüksek. Yüz yüze görüşmelere (% 27), anlık mesajlaşmaya (% 21) ve e-postaya (% 14) kıyasla insanların en fazla telefonda (% 37) yalan söylediği tespit edilmiş.

Ofiste ya da online görüşme yapmadan, telefonla yapılan mülakatlarda da kendinizi ve işe ilginizi başarıyla anlatarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Mülakattan sonra teşekkür e-maili göndermek isterseniz, konu ile ilgili yazım: İş Görüşmelerinde Teşekkür E-mailleri

Birlikte gelişebilmek dileğiyle,

Pınar Şahin

Yararlanılan Kaynaklar:

https://news.cornell.edu/stories/2004/02/phone-fibbing-most-common-method-untruths

Yorum bırakın