Stres Yapmayan Stres Kitabı

Kitap önerilerinde ilk olarak Akın Başal’a ait Stres Yapmayan Stres Kitabı’ndan bahsetmek istiyorum. Yaklaşık 10 yıllık bir kitap, ilk baskısı 2007 yılına ait. Yazar, çalışma hayatlarında ilk yıllarını geçirmekte olan genç profesyoneller için temel stres yönetimini anlatmayı hedeflemiş.

ekran-goruntusu-9Kitap 4 bölümden oluşuyor. Her bölümün sonunda da minik testler var. İlk bölümde stres
tanımlanıyor. Stressiz bir yaşam mümkün değil, ancak kendimiz için uygun olan stres
düzeyini belirlememiz gerekiyor. İkinci bölümde stresle mücadelede fiziksel
dayanıklılığımızı arttırmak için neler yapabileceğimize örneklerle yer veriliyor. Yeme içme düzenimizin, uykumuzun, yapacağımız fiziksel aktivitelerin, doğru nefes alışımızın bizi strese karşı daha dayanıklı kılacağı belirtiliyor.

Fiziksel dayanıklılığı arttırdıktan sonra sıra üçüncü bölümde zihinsel dayanıklılığı arttırmaya geliyor. Bu bölümde gülmek, sorunlara olumlu bakabilmek, geçmişte yaptıklarımızın önemi, zaman yönetimi, hedeflerimiz ve hobilerimiz işleniyor. Son bölüm ise harekete geçme kısmı. Bazı sorunlar ve çözüm önerileri mevcut. Eklerle beraber kitap son buluyor.

Yazar kitapta pahalı ya da uygulaması zor, zahmetli yöntemlerle değil; hepimizin çok iyi bildiği, pratik, denemesi kolay hatta bedava yollarla stres seviyemizi azaltmaya çalışıyor:) En önemli artısı da bu bence. Örneklerle ve ünlü kişilere ait sözlerle akıcı bir şekilde okunuyor. “Aslında doğru, şunları ben de yapabilirim, dikkat etsem, yapsam iyi olur.” dedirtiyor. Bazı bölümler daha detaylı olabilirdi. Örneğin; zaman yönetimi kısmı biraz yüzeysel. Konu ile ilgili kitapların okunması tavsiye edilmiş.

Stresle ilgili bilimsel değil günlük bir dili, basit anlatımı olan, çabuk okunabilecek bir kitap arayışı içerisindeyseniz okumaktan zevk alacağınız bir kitap olacaktır.

Keyifli Okumalar,

Pınar Şahin

Yorum bırakın